הוותיקן חשף הערב (שני) כי האפיפיור פרנציסקוס, שהלך לעולמו בגיל 88, מת בעקבות שבץ מוחי – שהוביל לכשל לבבי. האפיפיור, שהוביל את העולם הקתולי במשך 12 שנה, השתחרר בחודש שעבר מאשפוז בן חמישה שבועות בעקבות דלקת ריאות קשה. גם כשהשתחרר מצבו נותר רעוע למדי, אבל בניגוד לעצת רופאיו, שדרשו ממנו לנוח במשך חודשיים לפחות, הוא המשיך לעבוד על לרגע האחרון ולהופיע בפומבי. רק אתמול נשא דברים קצרים לרגל חג הפסחא וקרא לישראל לעצור את האש בעזה.
21 צפייה בגלריה
פרנסיסקוס בהופעתו הפומבית האחרון, רגל חג הפסחא. תקברו אותי באדמה, בלי קישוטים
(צילום: REUTERS/Yara Nardi)
איטום מעונו של האפיפיור המנוח בוותיקן, בהתאם למסורת
(צילום: רויטרס)
בהצהרה הכתובה האחרונה שלו, שנחשפה הערב על ידי הוותיקן, הודיע פרנציסקוס כי משאלתו היא להיקבר בבזיליקת סנטה מריה מג'ורה שברומא, הכנסייה האהובה עליו. הוא יהיה האפיפיור הראשון זה 100 שנה שייקבר מחוץ לקריית הוותיקן, כשלרוב מנהיגי הכנסייה נקברים במתחם התת-קרקעי של בזיליקת פטרוס הקדוש.
ההלוויה, שמועדה טרם נקבע, צפויה לפי הוותיקן להיערך מתישהו בין יום שישי הקרוב ליום ראשון, ולפני כן יוצג ארונו של פרנציסקוס בבזיליקת פטרוס הקדוש, כדי לאפשר למאמינים מרחבי העולם לחלוק לו כבוד אחרון. נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע הערב כי בכוונתו להשתתף בהלוויה, יחד עם רעייתו מלניה. טראמפ הורה מוקדם יותר להוריד את דגלי ארה"ב לחצי התורן כאות אבל, ואמר על האפיפיור שהוא אדם ש"עבד קשה" ו"אהב את העולם".
פרנציסקוס, שהיה מוכר באופיו הצנוע, הורה במשאלתו האחרונה להימנע מקבורה מפוארת: "הקבר צריך להיות באדמה, פשוט, בלי עיטורים מיוחדים, ויישא רק את התיאור: פרנציסקוס", כתב. בהצהרה, שפורסמה כשהמוני מאמינים התפללו לזכרו בכיכר פטרוס הקדוש בקריית הוותיקן, האפיפיור המנוח הוסיף: "מי ייתן והאל יברך את כל אלו שאהבו אותי והמשיכו להתפלל עבורי. את הסבל שסימן את החלק האחרון בחיי אני מגיש בפני האל, עבור שלום בעולם ועבור אחווה בין העמים".
21 צפייה בגלריה
תפילה לזכר האפיפיור פרנציסקוס בכיכר פטרוס הקדוש, הערב
(צילום: Antonio Masiello/Getty Images)
21 צפייה בגלריה
(צילום: AP Photo/Andrew Medichini)
21 צפייה בגלריה
(צילום: AP Photo/Andrew Medichini)
21 צפייה בגלריה
(צילום: AP Photo/Andrew Medichini)
21 צפייה בגלריה
גם דגלי פלסטין נצפו שם
(צילום: AP Photo/Andrew Medichini)
מותו של פרנציסקוס פותח כעת שורה של טקסי אבלות, וגם מאבק ירושה שישפיע על דרכה של הכנסייה לאורך שנים ארוכות. היורש של האפיפיור – שעומד בראש הכנסייה הרומית-קתולית ונחשב לפי התיאולוגיה שלה כממשיכו הישיר של פטרוס הקדוש – ייבחר בהליך הצבעה סודי בין הקרדינלים, בכירי הכנסייה, שיסתיים עם האות המוכר של עשן לבן שייצא מארובת הכנסייה הסיסטינית שבקריית וותיקן.
פרנציסקוס, ארגנטינאי ששמו המקורי הוא חורחה מריו ברגוליו, הוביל במשך 12 שנה את הכנסייה לכיוון ליברלי יותר, ובלטה במיוחד הגישה הפתוחה יותר שלו לקהילת הלהט"ב. אף שהתנגד לנישואים חד-מיניים, הוא אפשר למשל לכמרים לברך זוגות כאלו וכבר בראשית כהונתו ניפק את האמירה ההיסטורית "מי אני שאשפוט?".
גישתו הליברלית הקימה עליו את המחנה השמרני של הכנסייה, וכעת תוהים בעולם הקתולי האם הקרדינלים, שרובם מונו על ידי פרנציסקוס עצמו, יבחרו כיורש אדם שימשיך את מורשתו שזעזעה את הכנסייה מבפנים – במטרה להפיח בה רוח חדשה – או שיבחרו במקום זאת מועמד שמרני יותר, שיהיה אולי דומה יותר באופיו לקודמו של פרנציסקוס, בנדיקטוס ה-16.
עד לבחירת היורש, בוותיקן הוכרזה תקופת ביניים המכונה sede vacante, כלומר "הכיסא ריק", שבמהלכה מנוהלת הכנסייה על ידי מועצת הקרדינלים – אך זו לא מורשה לקבל החלטות משמעותיות עד לבחירת האפיפיור הבא. היורש ייבחר על ידי הקרדינלים בהליך אפוף מסתורין המכונה "קונקלווה", שרק לאחרונה הוצג בסרט המותחן "עד שייצא עשן לבן", בו תוארו תככים ומזימות במסגרת מאבקי כוח ושליטה בין הקרדינלים. תככים שכאלו עשויים בהחלט להתרחש כעת במציאות, אבל העובדה שרובם מונו על ידי פרנציסקוס עשויה דווקא לחזק את המחנה הליברלי יותר.
הופעתו האחרונה של האפיפיור פרנציסקוס, יום לפני מותו
21 צפייה בגלריה
פרנציסקוס מחובר לחמצן, עם שחרורו מבית החולים ג'מלי ברומא לפני כחודש
(צילום: AP Photo/Marco Ravagli)
ב"קונקלווה", שתתכנס בקפלה הסיסטינית בתוך כשבועיים עד שלושה שבועות, מורשים להצביע רק קרדינלים מתחת לגיל 80, אבל המבוגרים יותר רשאים להשתתף בדיונים השונים. כיום יש 252 קרדינלים בסך הכול, מתוכם 135 מתחת לגיל 80. 108 מתוכם מונו על ידי פרנציסקוס, 22 על ידי קודמו השמרן יותר בנדיקטוס, וחמישה על ידי יוחנן פאולוס השני שהלך לעולמו ב-2005. הליך ההצבעה ייערך תחת ניתוק מהעולם החיצוני, כדי למנוע השפעות זרות, ומשמעותה המילולית של המילה "קונקלווה" בלטינית היא "עם מפתח" – בעקבות מנהג שכבר לא נהוג כיום ולפיו הקרדינלים ננעלו פיזית בקפלה הסיסטינית. בעידן המודרני הם מורשים ללון בבית מלון בוותיקן.
כחלק מהניתוק מהעולם החיצוני, במהלך כל ימי הקונקלווה לא יורשו הקרדינלים להשתמש בטלפונים ובאינטרנט או לקרוא עיתונים. במהלך הדיונים הם ייפגשו מדי יום לשיחות בדלתיים סגורות, שבהן יכירו זה את זה, ידונו בסוגיות הקשורות בכנסייה ויעריכו מה מידת התאמתם של המועמדים לכס הקדוש. רשמית, כל גבר קתולי יכול להיבחר לאפיפיור, אבל ב-700 השנים האחרונות הוא תמיד נבחר מבין חברי מועצת הקרדינלים.
הליך ההצבעה נמשך עד שאחד המועמדים מקבל לפחות שני-שלישים מהקולות. בכל יום ניתן לערוך עד ארבעה סבבי הצבעה, ואם במשך 30 סבבים איש לא יזכה ברוב הדרוש, המנצח ייקבע באמצעות רוב פשוט. הקונקלווה עשויה להימשך פרק זמן לא ידוע, כשהארוכה ביותר ארכה שלוש שנים, בין 1268 ל-1271. כמה תקופות קונקלווה ארכו רק יום אחד. פרנציסקוס עצמו וקודמו בנדיקטוס ה-16 נבחרו בתוך כ-24 שעות, ויוחנן פאולוס השני נבחר ב-1978 אחרי שמונה סבבי הצבעה שנמשכו שלושה ימים.
21 צפייה בגלריה
העולם הקתולי באבל. תפילה לזכר פרנציסקוס, הערב ברומא
(צילום: Antonio Masiello/Getty Images)
21 צפייה בגלריה
(צילום: REUTERS/Vincenzo Livieri )
21 צפייה בגלריה
(צילום: REUTERS/Guglielmo Mangiapane )
21 צפייה בגלריה
(צילום: Buda Mendes/Getty Images)
הקרדינלים יכתבו בסבבי ההצבעה השונים את בחירתם על גבי פתקים וישליכו אותם לתוך גביע מזהב. אם לא יושג הרוב הדרוש, הפתקים והנייר שעליו נכתב חישוב הקולות יישרפו יחד עם תוסף הגורם לעשן שחור, דבר שיעיד על כך שלא נבחר עדיין אפיפיור חדש. ברגע שההצבעה תביא לרוב הדרוש ומועמד ייבחר לאפיפיור – הוא ית...
[Short citation of 8% of the original article]