שורת ארגוני זכויות לאנשים עם מוגבלות הביעו התנגדות חריפה לקידום התיקון לחוק שבו דנה היום (שלישי) ועדת החוקה של הכנסת, בראשות ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית) - שמגביל כמעט לגמרי את האפשרות להגיש תובענה ייצוגית נגד עסקים קטנים ובינוניים. התיקון פורסם כתזכיר חוק לפני כשנה, בידי שר המשפטים יריב לוין.
3 צפייה בגלריה
(צילום: עמית שאבי, אלכס קולומויסקי אלכס גמבורג רפי קוץ, shutterstock)
החוק מבקש להגביל את האפשרות להגיש תובענות ייצוגיות נגד עסקים, על מנת למנוע ניצול לרעה של אפשרות זו באופן הפוגע בבעלי עסקים. הארגונים מזהירים כי הנוסח הנוכחי של החוק, שלפיו הגשת תובענה תתאפשר רק במקרה של עסקים גדולים מאוד, יפגע אנושות באפשרות לתבוע עסקים שלא הונגשו עבור אנשים עם מוגבלות - כנדרש בחוק.
"דמיינו לעצמכם שמסעדות, בתי קפה, חנויות בגדים, ספרים, רוב חנויות הרחוב ורוב העסקים האינטרנטיים לא יהיו נגישים - לא פיזית, לא שירותית ולא דיגיטלית״, נכתב בנייר עמדה שיציגו הארגונים לוועדה בדיון. ״אלה יהיו מוגנים מפני תביעות ייצוגיות, וגרוע מכך - ישתלם לא להנגיש ולשלם קנסות, כי אלה יותר זולות מההנגשה עצמה״.
בנייר העמדה נכתב כי מניעת האפשרות לתבוע עסקים על היעדר הנגשה היא ״מהלך שימנע ויפגע קשות ביכולתם של האנשים עם מוגבלות להשתלב בחברה, בעבודה, במסחר ובחיי היום-יום״. על הנייר חתומים בין השאר עמותת "נגישות ישר...
[Short citation of 8% of the original article]